About Us


Founder members of Blue Angels M.C. Belgium

History Of The Blue Angels M.C. Belgium

De geschiedenis van de Blue Angels M.C. in België begint in het jaar 1978. Enkele leden van de Black Panters M.C. in de streek Herzele beslisten een nieuwe motorclub op te richten. De benaming Blue Angels was gekozen.
En zonder kennis dat een gelijkaardige motorclub met dezelfde naam in Schotland sinds 1963 bestond. (Alsook in Engeland sinds 1970)
Tussen de oprichters van de club in Herzele waren onder meer Walter, Maurits en Marc V.Canegem. Zij zijn nog steeds actief in de club.
Door een reis naar België vernamen de Schotten dat een motorclub met dezelfde benaming actief was in de omgeving van Herzele. Zij gingen op zoektocht en namen contact op met de Belgische Blue Angels in hun clubhuis (Pluto) te Herzele.
Er werd een samenwerkingsverdrag gesloten tussen de twee clubs. Nadien gingen de clubs in Schotland, Engeland en België dezelfde patches dragen.

Er is beslist dat de clubs in Europa dezelfde driedelige patches dragen, dat wil zeggen de naam van de club, het logo en het land van herkomst.


History

Zoals andere steden tijdens de swingende jaren '60 kende Glasgow haar aandeel in nieuw geopende clubs en koffiebars in de 'Hillhead' buurt Kings road en Burs road was toen the place to be. Er was één bijzondere koffiebar in een zijtak van Ashton road, genaamd Papingo, die ‘koffie en jazz’ boven de deurboog had. Eén van de vele attracties van de Papingo's waren de late uren die aantrekkelijk waren voor de beatniks, artiesten en rockers die de Hillhead districten bevolkten.

In het rocksegment was er een groep gelijkgestemde gasten die beslisten dat het imago van de brandon boys van de rockers diende te veranderen. Na ettelijke koppen koffie, cokes en joints werden de nieuwe ideeën besproken en werd er beslist dat een uniform van blue wrangler jeans hun outfit zou worden. Hun motoren, Triumph Nortons (Tritons) zouden gestript worden, ontdaan van lichten en hemelsblauw geschilderd worden om te passen bij hun uniform.
Ze hadden enkel nog een naam nodig en kozen "THE BLUE ANGELS" omwille van verschillende redenen. Alan Morrison en Lenny Reynolds kozen blauw omdat dit Schotland's nationale kleur was en Tommy Howells vond uit dat de letters BLUE stonden voor met “Bastards, Lunatics, Undesirables en Eccentrics”. Hij vond dat hiermee de lading gedekt was.

Naarmate de tijd vorderde trok het imago anderen aan die eveneens hielden van de zondagse runs die de Blue Angels organiseerden om te racen op de heuvels rond Glasgow en om de zoveel tijd trips naar de Western Highlands dewelke vrij dicht hij de stad gelegen waren. Het was ook omstreeks deze tijd dat de ‘mod gang’ cultuur in opmars kwam en bendes zoals de Maryhill Fleet, de Calton Tongs, de Townhead Shamrock, de Gorbals Cumbie, de Govan Team, de Drumchapel Buck, de Pollock Bundie en de Partick Cross Boys begonnen hun territorium uit te zetten terwijl andere bendes en subbendes woekerden.

De grote jongens ging verder met het organiseren van bescherming voor rackets shebeens (illegale drinkgelegenheden) en sommige zelfs prostitutie. Het fenomeen heeft altijd bestaan in Glasgow maar deze keer hadden de bendes geen probleem wegens armoede maar met het bekomen van een deel van de grote sommen geld die in Glasgow circuleerden. De verschillende culturen botsen al snel en de top van Byres road was Fleet gebied, de onderkant was Partick Cross en ‘the turf’ van de bende met dezelfde naam. Het midden was geaccepteerd als neutraal waar stijl en mode harmonieus door elkaar liepen.

Hoe dan ook, op een avond waren de Blue Angels aan het drinken in de "Curlers Tavern" die exact in het midden van Byres road was gelegen en welke een van de eerste plaatsen was waar drugscultuur bloeide. Het waren er plezante nachten en fantastische fuiven en was the place to be totdat een bende maatpakken binnenkwam. Naarmate de tijd vorderde werden er vuile blikken uitgewisseld en volgden er beledigingen. Algauw volgde een bargevecht met John Wayne proporties en verspreidde zich van de bar tot op de straat. De maatpakken vluchtten, om zich heen slaande met hun scheermessen. De Blue Angels reageerden met hun vlindermessen, stiletto’s en bandenlichters.

English


Hun bendeachtergrond verdrong de plaatsnaam en in de plaats had Blue een mix van gotische en Keltische letters bovenaan en een skull in het midden, gekopieerd van de waffen SS met een Duitse helm van de expeditierijders.

Op elke zijde kwamen gespreide, gele vleugels als eerbetoon aan het symbool van engelen met sterke vliegvleugels die vrijheid voorstelden. Onderaan kwam het woord ‘angels’.

Dit design was toen uniek en zelfs vandaag zijn er weinig gelijkaardige designs in de ganse bikerswereld. De trots voor het insigne maakte dat de Blue Angels deze kleuren copywriten in 1997.

De tijd ging voorbij en tijdens een reis in Scarborough vroeg een groep van Yorkshire jongeren of ze eveneens lid konden worden van de Blue Angels.

Beide bendes konden zo goed opschieten dat zelfs vandaag veel van de oudere leden nog steeds goede vrienden zijn. Enkel de Blue Angels Leeds Chapter is de enige andere bende in de UK buiten de Schotten.

Het reizen ging verder, de tijd verstreek, sommigen gingen door, nieuwe leden vervingen hen, er kwamen nog oorlogen – bikers oorlogen deze keer – zo wild als bikers oorlogen konden zijn, maar vijanden van gisteren zijn vrienden van vandaag , en de vijanden van gisteren kijken neer op de nieuwkomers die geen wonden en littekens hebben of de tradities van de oude garde.

De reputatie en de geschiedenis hebben zich verspreid van Frisco Bay tot Sydney Harbour, 28 leden zijn gestorven omwille van de levensstijl,
een zit een levenslange gevangenisstraf uit.

Namen van legendes worden met eerbied uitgesproken, Billy Rolling Stone, Sammy the Fox, Shannie, Nasty Bob, Mad Fitsy, Big John Herne, Danny Tha Fish, Scoobie, Chaza, Bunker Tha Coalman, Bugsy.

Het gepraat over de doden en wat zij realiseerden vormt de hedendaagse trots, het broederschap en de loyaliteit.
De mannen vandaag weten wat van hen verwacht wordt.

English

B.A.F.F.B.A.

Blue Gang Forever


Back to Top